dinsdag 24 mei 2011

Evenwichtsbalk

Onevenwichtigheden op de Nederlandse woningmarkt vormen een gevaar voor de financiële stabiliteit van ons land. De gevolgen van het verder de kop in het zand steken zijn legio te noemen. Denk bijvoorbeeld aan de Spaanse huizenmarkt. Spooksteden zijn daar geen schaars goed. Nieuwbouwblokken waar slechts een handjevol mensen woont. Het gros nog altijd niet verkocht. Een desolate aanblik van wat op papier een paradijselijk goed leek.

Gelukkig hebben wij in Nederland deze extremen niet. Om het niet zover te laten komen, is oplettendheid geboden. Nederland heeft één van de meest gereguleerde woningmarkten ter wereld. Enerzijds de huurmarkt met een diversiteit aan toeslagen en een regulering van de huurprijzen. Anderzijds de kopersmarkt met de hypotheekrenteaftrek.

Zelfs het Internationaal Monetair Fonds maakt zich zorgen over het huidige woningmarktsysteem in Nederland. De enorme “staatsgaranties” in de vorm Nationale Hypotheek Garantie en het hanteren van een hoge aflossingsvrije som, maken de woningmarkt eerder kwetsbaarder dan transparant. En juist transparantie is nodig om te komen tot een gezonde woningmarkt.

Ook al laat de woningmarkt in het laatste kwartaal van 2010 een opleving zien, een structurele herinrichting van de woningmarkt is noodzakelijk. Mijn overtuiging is dat dit kan, sterker nog, moet zonder de onrust, onzekerheid en afwachtende houding van kopers te schaden.
Voor mij de aanleiding om, na jarenlang de bestaande woningmarkt te hebben bediend, mij nu te richten op de voorkant van de woningmarkt: nieuwbouw.
Met een gedegen groep mensen, draag ik bij aan het optimaal afstemmen van het “woonproduct” bij de wens in de markt. Hoekstra & van Eck, met ruim veertig jaar ervaring, weet als geen ander hoe nieuwbouw te verkopen. De basis is echter gelegen in het bouwen van de juiste woningen op de juiste plek. Dit is balanceren. Balanceren tussen ontwikkelaar en politiek, tussen ruimte en omgeving, gebruiker en financier. Het is net een evenwichtsbalk: alle facetten moeten met elkaar in balans zijn om overeind te blijven. 

Als WoningMarktConsultant ben ik opgeleid marktpartijen te rapporteren en te adviseren. Welke woningtypen waar te bouwen, voor de beste prijs en voor de juiste doelgroep. Met een groep van specialisten heeft Hoekstra & van Eck laten zien sterker uit crises naar voren te komen. De woningmarkt, met als basis de nieuwbouw van woningen, is een markt met een groot potentieel. Dat spreekt mij aan, daar zie ik mogelijkheden.

Met overtuiging en positieve energie sla ik de weg naar nieuwbouw in. Om te bouwen aan een zonnige toekomst voor de woningmarkt.

Bas van Beusekom RMT
WoningMarktConsultant

Geen opmerkingen:

Een reactie posten