donderdag 26 mei 2011

Eerlijkheid duurt het langst & hoe zou het zijn om een BN’er te zijn

15 jaar geleden (lijkt veel minder lang) ben ik begonnen in de makelaardij bij Hoekstra & van Eck in Purmerend. Na 15 jaar heb ik het eindelijk “geschopt” tot een foto in vol ornaat op de voorpagina van onze woningkrant “de Makelaar”.

Ongelooflijk, wat een reacties! Achteraf wel logisch omdat het om een marketinginstrument gaat met een oplage van 650.000! stuks. De twee opvallendste reacties waren:

1: Jij moet wel de actiefste zijn, want die andere twee staan met hun
    hand in hun zak;
2:  Jemig had je niet geslapen, wat een wallen onder je ogen (echt schaduw)..

Uiteraard gaat het puur om de inhoud en dat komt op het volgende neer:
Wij zijn de eerste makelaar welke volledig open en transparant is over zijn dienstverlening, zoals we zo vaak vooruitstrevend zijn in onze branche. Inmiddels hebben wij honderden beoordelingen op wieisdebestemakelaar.nl (onafhankelijke vergelijkingssite met referenties). Waarschijnlijk zal de concurrentie ons in de toekomst gaan volgen.

Persoonlijk dacht ik van tevoren “dit is jezelf wel heel kwetsbaar opstellen”. Echter nu we een ruime periode volledige inzage geven hoe onze klanten ons beoordelen, ben ik volkomen overtuigd. Dit is wat onze toekomstige klanten willen weten en dit maakt het voor ons leuker en gemakkelijker!

Voorlopig hebben we weer een voorsprong, hetgeen zich geuit heeft in vele uitnodigingen de afgelopen weken. We blijven niet stilzitten en zijn inmiddels met diverse nieuwe inventiviteiten bezig. Hierover meer in een volgend blog.

Ruud Bakker

Makelaar/ taxateur o.g. / kantoorleider Hoekstra & van Eck Purmerend

dinsdag 24 mei 2011

Hoekstra & van Eck en Hendriks Makelaardij kiezen voor transparantie

Klanten geven oordeel over makelaars op www.wieisdebestemakelaar.nl
Hoe weet je als woningkoper of –verkoper welke makelaar het beste bij jou past? Wie kan jouw belang het beste vertegenwoordigen? Op de onafhankelijke website www.wieisdebestemakelaar.nl (widbm.nl)is zichtbaar hoe er wordt geoordeeld over alle geregistreerde makelaars in Nederland. Daar kunnen andere woningkopers en –verkopers hun voordeel mee doen. Zij kunnen de makelaar kiezen die het beste is op basis van wat zij belangrijk vinden. Makelaars hebben geen invloed op deze beoordelingen.

Al vijf jaar op rij zijn Hoekstra & van Eck en Hendriks Makelaardij samen de meest verkopende makelaar van Nederland. Door kennis van en ervaring in de woningmarkt, zijn zowel Hoekstra & van Eck als Hendriks Makelaardij erg succesvol in hun regio. Hoekstra & van Eck in Noord-Holland en Flevoland, Hendriks Makelaardij in Midden-, Zuid- en West-Nederland. Toch blijven de 29 lokale kantoren altijd op zoek naar verbetering. Daarom wordt aan iedereen die een woning bekijkt, gevraagd om een digitaal klanttevredenheidsonderzoek in te vullen. Hoekstra & van Eck en Hendriks Makelaardij horen graag wat klanten als prettig en minder prettig ervaren. Alleen door open te staan voor kritiek en verbeterpunten kan de geboden service worden verbeterd.

Hoekstra & van Eck en Hendriks Makelaardij hechten veel waarde aan volledige transparantie. Daarom worden de resultaten van deze onderzoeken ongeacht het resultaat, vanuit het computersysteem van de makelaars geplaatst op www.wieisdebestemakelaar.nl. Aan deze beoordelingen wordt niet gesleuteld. Het zijn de eerlijke analyses van de klanten van Hoekstra & van Eck en Hendriks Makelaardij. Uiteraard kunnen klanten hun oordeel ook rechtstreeks op widbm.nl plaatsen.

Directeur Eric Bond: “Wij hebben veel vertrouwen in de kracht van onze makelaars. Zij staan voor kwaliteit en hebben een niet te temperen enthousiasme om woningkopers en –verkopers te helpen. Daarmee vormen zij een belangrijke peiler onder ons succes als meest verkopende makelaar van Nederland.”

Vooruitstrevend en vernieuwend
In haar streven om de meest verkopende makelaar te blijven, is de dienstverlening van Hoekstra & van Eck en Hendriks Makelaardij zeer vooruitstrevend en vernieuwend. De websites www.hoekstraenvaneck.nl en www.hendriks.nl zijn daarbij zeer belangrijk. Maandelijks bezoeken ruim 23.000 mensen beide sites. Hier kunnen bezoekers ook zeven dag per week tot 23.00 uur chatten, zodat vragen over een woning direct worden beantwoord.

Daarnaast bieden Hoekstra & van Eck en Hendriks Makelaardij anderen de kans om ‘makelaar’ te worden: maak op www.hoekstraenvaneck.nl of www.hendriks.nl een commercial van een woning die te koop staat en mail de film naar vrienden, familie en kennissen. De maker van de film helpt als ‘makelaar’ anderen met het vinden van hun droomwoning en de bewoner met de verkoop!

Service wordt ook geboden via Twitter en Facebook. Eric Bond: “Al onze vestigingen hebben een eigen Twitter-account (zoek op: hve + vestigingsplaats) en Facebook-pagina (zoek op: Hoekstra en van Eck [vestigingsplaats]). Deze sociale media zetten we in om woningen, open huizen routes, prijsveranderingen en relevant nieuws onder de aandacht te brengen. Met het gebruik van Twitter en Facebook zijn we zeer vooruitstrevend en onderscheidend.”

Persoonlijke service
Maar wat nog altijd het meest wordt gewaardeerd in de service van Hoekstra & van Eck en Hendriks Makelaardij zijn de persoonlijke service en perfecte woning-
presentatie. In de klanttevredenheidsonderzoeken scoren de makelaars gemiddeld een acht. Eric Bond: “Die resultaten zijn natuurlijk zeer bevredigend en zij geven ons veel vertrouwen. Dat zie je nu ook weer terug in onze actie om alle resultaten in z’n geheel te publiceren op www.wieisdebestemakelaar.nl. We tonen ons zelfvertrouwen door ons kwetsbaar op te stellen.”

Evenwichtsbalk

Onevenwichtigheden op de Nederlandse woningmarkt vormen een gevaar voor de financiële stabiliteit van ons land. De gevolgen van het verder de kop in het zand steken zijn legio te noemen. Denk bijvoorbeeld aan de Spaanse huizenmarkt. Spooksteden zijn daar geen schaars goed. Nieuwbouwblokken waar slechts een handjevol mensen woont. Het gros nog altijd niet verkocht. Een desolate aanblik van wat op papier een paradijselijk goed leek.

Gelukkig hebben wij in Nederland deze extremen niet. Om het niet zover te laten komen, is oplettendheid geboden. Nederland heeft één van de meest gereguleerde woningmarkten ter wereld. Enerzijds de huurmarkt met een diversiteit aan toeslagen en een regulering van de huurprijzen. Anderzijds de kopersmarkt met de hypotheekrenteaftrek.

Zelfs het Internationaal Monetair Fonds maakt zich zorgen over het huidige woningmarktsysteem in Nederland. De enorme “staatsgaranties” in de vorm Nationale Hypotheek Garantie en het hanteren van een hoge aflossingsvrije som, maken de woningmarkt eerder kwetsbaarder dan transparant. En juist transparantie is nodig om te komen tot een gezonde woningmarkt.

Ook al laat de woningmarkt in het laatste kwartaal van 2010 een opleving zien, een structurele herinrichting van de woningmarkt is noodzakelijk. Mijn overtuiging is dat dit kan, sterker nog, moet zonder de onrust, onzekerheid en afwachtende houding van kopers te schaden.
Voor mij de aanleiding om, na jarenlang de bestaande woningmarkt te hebben bediend, mij nu te richten op de voorkant van de woningmarkt: nieuwbouw.
Met een gedegen groep mensen, draag ik bij aan het optimaal afstemmen van het “woonproduct” bij de wens in de markt. Hoekstra & van Eck, met ruim veertig jaar ervaring, weet als geen ander hoe nieuwbouw te verkopen. De basis is echter gelegen in het bouwen van de juiste woningen op de juiste plek. Dit is balanceren. Balanceren tussen ontwikkelaar en politiek, tussen ruimte en omgeving, gebruiker en financier. Het is net een evenwichtsbalk: alle facetten moeten met elkaar in balans zijn om overeind te blijven. 

Als WoningMarktConsultant ben ik opgeleid marktpartijen te rapporteren en te adviseren. Welke woningtypen waar te bouwen, voor de beste prijs en voor de juiste doelgroep. Met een groep van specialisten heeft Hoekstra & van Eck laten zien sterker uit crises naar voren te komen. De woningmarkt, met als basis de nieuwbouw van woningen, is een markt met een groot potentieel. Dat spreekt mij aan, daar zie ik mogelijkheden.

Met overtuiging en positieve energie sla ik de weg naar nieuwbouw in. Om te bouwen aan een zonnige toekomst voor de woningmarkt.

Bas van Beusekom RMT
WoningMarktConsultant